Domů Polsko Staropolský bigos

Staropolský bigos

Bigos je polský národní pokrm. Trochu polévka, trochu  hlavní jídlo, podobně jako i jiná „jídla z jednoho hrnce“ ostatních národních kuchyní. Bigos se připravuje ze zelí (kyselého nebo i směsi kyselého a bílého hlávkového), masa (vepřové a hovězí), klobás a uzeného špeku. Pikantně v bigosu chutnají sušené švestky, rozinky, sušené houby. Na bigos neexistuje jeden přesný recept. Co kuchyně, to originální bigos.

Staropolský bigos: Recepty

Polský bigos

Bigos s kyselým a bílým zelím

  • 2,5 kg kyselého zelí
  • 1/2 hlavy bílého zelí (asi 1 kg)
  • 500 g uzené slaniny
  • 1 kg vykostěného plecka
  • 500 g hovězího masa
  • 4 klobásy
  • 4 cibule (nakrájené na plátky)
  • Hrst sušených hub
  • Sušené švestky (asi 15 kusů)
  • Hrst rozinek
  • 4 navinulá jablka
  • 5 rajčat
  • Rajčatové pyré
  • 5 lřic sádla
  • 4 bobkové listy
  • 6 zrnek koření
  • 5 semen jalovce
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • 1 polévková lžíce sušeného libečku
  • 1 polévková lžíce papriky
  • Sůl, pepř (podle chuti)
  • Suché červené víno (asi 1 šálek)

Příprava: Vymačkejte a nakrájejte kyselé zelí a vložte je do většího hrnce. Zalijte 1,5 litrem vody. Nasekejte bílé zelí a přidejte je do hrnce. Oloupejte cibuli, nakrájejte na půl kolečka. Nakrájejte klobásu na plátky. Cibuli a klobásu osmažte na dvou lžicích sádla a přidejte do hrnce k zelí. Nakrájejte plecko a hovězí maso na menší kousky, osmažte na dvou lžicích sádle a přidejte k zelí. Uzenou slaninu nakrájejte na plátky a přidejte k ostatnímu. Oloupejte a nakrájejte jablka, oloupejte a nakrájejte rajčata a rovněž přidejte do hrnce. Poté přidejte bobkové listy, koření, kuličky jalovce, švestky a rozinky.

K masu a zelí nalijte sklenici vína, rajčatové pyré, sůl, pepř (podle chuti), mletou papriku, majoránku a libeček. Pomalu vařte asi čtyři hodiny. Správný bigos nejlépe chutná ohřávaný. Kdyby nějaký bigos zbyl, vložte do zavařovacích sklenic a 20 minut sterilujte ve vroucí vodě.
Zdroj: przepisyjoli.com/2014/10/bigos/

Jednodušší polský bigos

  • 500 g vepřového masa (např. krku)
  • 200 g selská klobása
  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 3 sklenice vody
  • 30 g sušených hub
  • 2 polévkové lžíce švestkového džemu nebo několik sušených švestek
  • 1 jablko
  • 1 kg zelí
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 polévková lžíce mouky
  • 1 polévková lžíce másla
  • sůl a pepř, 1 bobkový list, 2 nová koření, 1 lžička kmínu, 2 lžičky majoránky

Příprava: Nakrájejte cibuli a ve velkém hrnci ji smažte na oleji. Přidejte maso a pečlivě dál smažte.

Nalijte dva šálky horké vody, osolte, ochuťte pepřem a vařte. Poté přidejte rozdrobené sušené houby, přikryjte, snižte teplo a vařte asi 45 minut. Přidejte bobkový list, nové koření, kmín, majoránku, švestkový džem nebo nakrájené švestky, oloupané a nakrájené oloupané jablko a promíchejte.

Přidejte zelí (je-li moc kyselé, opláchněte je předem ve sítku), přilijte sklenici vody, promíchejte, přikryjte a vařte dalších asi 45 minut do měkka. Asi v polovině vaření přidejte loupanou klobásu nakrájenou na kousky. Nakonec přidejte rajčatovou pastu.

Mouku opražte na suché pánvi, když začne hnědnout, přidejte lžíci másla a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Udržujte pánev na plotýnce vroucí a přidejte postupně několik polévkových lžic tekutiny ze zelí a dobře promíchejte. Obsah vraťte zpět do hrnce, promíchejte a vařte.

Zdroj: www.kwestiasmaku.com/przepis/bigos-z-kiszonej-kapusty

Bigos podle českých Kluků v akci

  • 100 g špeku
  • 2 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • 2 paprikové klobásy
  • voda
  • 250 g hovězího zadního
  • 250 g vepřového plecka
  • 250 g vepřového bůčku
  • 5 bobkových listů
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • 1/2 kg syrového zelí
  • 2 hrsti sušených hub
  • 2 hrsti sušených švestek
    1/4 l bílého vína
  • 1/2 kg kysaného zelí
  • sůl, mletý pepř, majoránka

Příprava: Všechny ingredience, které jdou krájet, nakrájíme na kostky. Do velkého hrnce dáme rozpustit sádlo, přidáme slaninu, vypečeme, dále vložíme klobásu, zasmahneme kmín, přidáme maso, orestujeme, bobkový list a papriku, orestujeme, rajský protlak, zarestujeme, houby i s vodou, ve které se máčely, syrové zelí, švestky, bílé víno, osolíme, opepříme, přiklopíme a necháme vařit zvolna, až tři hodiny. Po dvou hodinách varu přidáme kysané zelí. Na závěr dochutíme majoránkou, případně ještě solí a pepřem.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno