Bigos je polský národní pokrm. Trochu polévka, trochu hlavní jídlo, podobně jako i jiná „jídla z jednoho hrnce“ ostatních národních kuchyní. Bigos se připravuje ze zelí (kyselého nebo i směsi kyselého a bílého hlávkového), masa (vepřové a hovězí), klobás a uzeného špeku. Pikantně v bigosu chutnají sušené švestky, rozinky, sušené houby. Na bigos neexistuje jeden přesný recept. Co kuchyně, to originální bigos.
Obsah
Staropolský bigos: Recepty
Bigos s kyselým a bílým zelím
- 2,5 kg kyselého zelí
- 1/2 hlavy bílého zelí (asi 1 kg)
- 500 g uzené slaniny
- 1 kg vykostěného plecka
- 500 g hovězího masa
- 4 klobásy
- 4 cibule (nakrájené na plátky)
- Hrst sušených hub
- Sušené švestky (asi 15 kusů)
- Hrst rozinek
- 4 navinulá jablka
- 5 rajčat
- Rajčatové pyré
- 5 lřic sádla
- 4 bobkové listy
- 6 zrnek koření
- 5 semen jalovce
- 1 polévková lžíce majoránky
- 1 polévková lžíce sušeného libečku
- 1 polévková lžíce papriky
- Sůl, pepř (podle chuti)
- Suché červené víno (asi 1 šálek)
Příprava: Vymačkejte a nakrájejte kyselé zelí a vložte je do většího hrnce. Zalijte 1,5 litrem vody. Nasekejte bílé zelí a přidejte je do hrnce. Oloupejte cibuli, nakrájejte na půl kolečka. Nakrájejte klobásu na plátky. Cibuli a klobásu osmažte na dvou lžicích sádla a přidejte do hrnce k zelí. Nakrájejte plecko a hovězí maso na menší kousky, osmažte na dvou lžicích sádle a přidejte k zelí. Uzenou slaninu nakrájejte na plátky a přidejte k ostatnímu. Oloupejte a nakrájejte jablka, oloupejte a nakrájejte rajčata a rovněž přidejte do hrnce. Poté přidejte bobkové listy, koření, kuličky jalovce, švestky a rozinky.
K masu a zelí nalijte sklenici vína, rajčatové pyré, sůl, pepř (podle chuti), mletou papriku, majoránku a libeček. Pomalu vařte asi čtyři hodiny. Správný bigos nejlépe chutná ohřávaný. Kdyby nějaký bigos zbyl, vložte do zavařovacích sklenic a 20 minut sterilujte ve vroucí vodě.
Zdroj: przepisyjoli.com/2014/10/bigos/
Jednodušší polský bigos
- 500 g vepřového masa (např. krku)
- 200 g selská klobása
- 1 cibule
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 3 sklenice vody
- 30 g sušených hub
- 2 polévkové lžíce švestkového džemu nebo několik sušených švestek
- 1 jablko
- 1 kg zelí
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 polévková lžíce mouky
- 1 polévková lžíce másla
- sůl a pepř, 1 bobkový list, 2 nová koření, 1 lžička kmínu, 2 lžičky majoránky
Příprava: Nakrájejte cibuli a ve velkém hrnci ji smažte na oleji. Přidejte maso a pečlivě dál smažte.
Nalijte dva šálky horké vody, osolte, ochuťte pepřem a vařte. Poté přidejte rozdrobené sušené houby, přikryjte, snižte teplo a vařte asi 45 minut. Přidejte bobkový list, nové koření, kmín, majoránku, švestkový džem nebo nakrájené švestky, oloupané a nakrájené oloupané jablko a promíchejte.
Přidejte zelí (je-li moc kyselé, opláchněte je předem ve sítku), přilijte sklenici vody, promíchejte, přikryjte a vařte dalších asi 45 minut do měkka. Asi v polovině vaření přidejte loupanou klobásu nakrájenou na kousky. Nakonec přidejte rajčatovou pastu.
Mouku opražte na suché pánvi, když začne hnědnout, přidejte lžíci másla a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Udržujte pánev na plotýnce vroucí a přidejte postupně několik polévkových lžic tekutiny ze zelí a dobře promíchejte. Obsah vraťte zpět do hrnce, promíchejte a vařte.
Zdroj: www.kwestiasmaku.com/przepis/bigos-z-kiszonej-kapusty
Bigos podle českých Kluků v akci
- 100 g špeku
- 2 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 2 paprikové klobásy
- voda
- 250 g hovězího zadního
- 250 g vepřového plecka
- 250 g vepřového bůčku
- 5 bobkových listů
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 4 lžíce rajského protlaku
- 1/2 kg syrového zelí
- 2 hrsti sušených hub
- 2 hrsti sušených švestek
1/4 l bílého vína - 1/2 kg kysaného zelí
- sůl, mletý pepř, majoránka
Příprava: Všechny ingredience, které jdou krájet, nakrájíme na kostky. Do velkého hrnce dáme rozpustit sádlo, přidáme slaninu, vypečeme, dále vložíme klobásu, zasmahneme kmín, přidáme maso, orestujeme, bobkový list a papriku, orestujeme, rajský protlak, zarestujeme, houby i s vodou, ve které se máčely, syrové zelí, švestky, bílé víno, osolíme, opepříme, přiklopíme a necháme vařit zvolna, až tři hodiny. Po dvou hodinách varu přidáme kysané zelí. Na závěr dochutíme majoránkou, případně ještě solí a pepřem.