Polský sernik nelze nazvat moučníkem, protože se do něj nedává mouka. Což vlastně i odpovídá některých soudobým trendům. Sernik se zhotovuje z tvarohu a „ser twarogovy“ má vedle výrazu „twarożek“ význam „tvaroh“. Do češtiny by se sernik dal přeložit jako „tvarožník“. Sernik je tak oblíbený, že se v polských domácnostech peče i ve svátky – třeba na Vánoce.
Polský sernik: Recepty
Tradiční sernik
- 1 kg mletého (pasírovaného, prolisovaného) tvarohu
- 250 g změklého másla
- 1 a 1/3 šálku práškového cukru
- 6 vajec
- 1 balení vanilkového cukru
- 150 ml smetana 36%
- 4 polévkové lžíce bramborové moučky
Příprava: Utřete změklé máslo do pěny, postupně přidejte střídavě žloutky a lžičky cukru. Důkladně vyšlehejte. Postupně přidávejte vanilkový cukr, smetanu a bramborovou moučku a šlehejte, aby vznikla homogenní hmota. Nakonec jemně (ručně) vmíchejte pevný bílkový sníh.
Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem a vysypejte strouhankou či mletými mandlemi, anebo vyložte pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °Celsia a při této teplotě hodinu pečte. Troubu s upečeným sernikem nejdřív vypněte a pootevřete dvířka, pak koláč z trochu trouby vysuňte a nakonec vyjměte z trouby. Svrchu posypte moučkovým cukrem nebo čokoládovou polevou.
Zdroj: www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-tradycyjny
Polský sernik
- 1000 g nízkotučného nebo polotučného tvarohu, nejméně dvakrát mletý (prolisovaný)
- 200 g másla
- 250 g jemného cukru pro pečení (nebo méně)
- 4 velká vejce (nebo 5 malých), bílky a žloutky zvlášť
- 2 polévkové lžíce bramborového škrobu (nebo 50 g krupice)
- aroma vanilky nebo rumu
- 1 čajová lžička prášku na pečení (lze vynechat)
- Rozinky nebo kandovaná pomerančová kůra, podle chuti
- Všechny přísady by měly mít pokojovou teplotu.
Příprava: V míse vyšlehejte máslo a cukr, abyste získali nadýchanou a lehkou hmotu. Přidejte žloutky, aroma a promíchejte. Postupně přidávejte tvaroh, dále šlehejte. Přidejte bramborový škrob (nebo krupici), prášek do pečiva, promíchejte. Přidejte pomerančovou kůru nebo rozinky, promíchejte. Vyšlehejte vaječné bílky v pevný sníh a jemně promíchejte do sýrové hmoty. Pečte v plechové formě o průměru 24 – 25 centimetrů asi 60 minut při 170 ° C. Ochlaďte v vypnuté a mírně pootevřené troubě.
Ozdobte podle chuti, třeba čokoládovou polevou.
Zdroj: www.mojewypieki.com/przepis/sernik-tradycyjny
Foto: freeimagec.com
To je Polská delikatesa sernik Krakowski